POKOCHAJ BURAKA




Popularne warzywo zaskakuje mnie nie tylko swoim wyglądem, kolorem ale i świetnym smakiem oraz wartościami odżywczymi. Późna jesień to doskonały czas na przypomnienie o buraczku w czerwonym kubraczku. W mojej kuchni własnie rozpoczyna swoje królowanie,rozpanoszył się na dobre w postaci sałatek, soków i kiszonek.
 Jest uparty i nie daje o sobie zapomnieć szczególnie gdy sprzątam kuchnię - prawdziwy Król. 

 SKĄD DO NAS PRZYBYŁ 

 Był znany i doceniany już w Starożytności, jego przodkiem był dziki burak morski.W naszym kraju pospolita roślinna uprawna, która przywędrowała do Polski za czasów Władysława Jagiełły.Buraka wówczas podawano na królewskich stołach.

 WARTOŚCI ODŻYWCZE ZAMKNIĘTE W RUBINOWEJ KULI 



 Wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie,oczyszcza krew, chroni wątrobę,zbawienny dla pracy jelit...

Azotany - naturalnie występujące w buraku rozszerzają naczynia krwionośne dzięki czemu ciśnienie krwi spada.Ta właściwość jest przydatna dla osób z nadciśnieniem,polecany dla osób przy wzmożonym wysiłku fizycznym (redukuje zakwasy).
Potas- reguluje działanie układu sercowo - naczyniowego, pomocny przy nadmiernym spożyciu soli.
Betanina- silny przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworami.
Buraki zawierają w sobie wiele składników mineralnych, które zmniejszają zakwaszenie organizmu- skutkiem zakwaszenia jest zmęczenie i złe samopoczucie.  
Błonnik- błonnik nierozpuszczalny w wodzie działa na nasze jelita jak miotełka- oczyszcza skutecznie nasze jelita.A błonnik rozpuszczalny- hamuje wchłanianie substancji toksycznych, obniża poziom cukru we krwi i jest naturalnym prebiotykiem(pobudzają wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym).

Bez buraka w kuchni byłoby nudno, gotowany, pieczony, duszony czy  kiszony smakuje obłędnie.
To dar od Matki Natury dla nas .

Komentarze

Popularne posty