POKOCHAJ BURAKA
Jest uparty i nie daje o sobie zapomnieć szczególnie gdy sprzątam kuchnię - prawdziwy Król.
SKĄD DO NAS PRZYBYŁ
Był znany i doceniany już w Starożytności, jego przodkiem był dziki burak morski.W naszym kraju pospolita roślinna uprawna, która przywędrowała do Polski za czasów Władysława Jagiełły.Buraka wówczas podawano na królewskich stołach.
WARTOŚCI ODŻYWCZE ZAMKNIĘTE W RUBINOWEJ KULI
Wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie,oczyszcza krew, chroni wątrobę,zbawienny dla pracy jelit...
Azotany - naturalnie występujące w buraku rozszerzają naczynia krwionośne dzięki czemu ciśnienie krwi spada.Ta właściwość jest przydatna dla osób z nadciśnieniem,polecany dla osób przy wzmożonym wysiłku fizycznym (redukuje zakwasy).
Potas- reguluje działanie układu sercowo - naczyniowego, pomocny przy nadmiernym spożyciu soli.
Betanina- silny przeciwutleniacz, który chroni przed nowotworami.
Buraki zawierają w sobie wiele składników mineralnych, które zmniejszają zakwaszenie organizmu- skutkiem zakwaszenia jest zmęczenie i złe samopoczucie.
Błonnik- błonnik nierozpuszczalny w wodzie działa na nasze jelita jak miotełka- oczyszcza skutecznie nasze jelita.A błonnik rozpuszczalny- hamuje wchłanianie substancji toksycznych, obniża poziom cukru we krwi i jest naturalnym prebiotykiem(pobudzają wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym).
To dar od Matki Natury dla nas .
Komentarze
Prześlij komentarz