SYROP Z CEBULĄ






Syrop z cebulą, niezawodny i prosty w wykonaniu i chyba każdemu znany.

To stary babciny sposób wspomagającynasz organizm przy infekcjach , na kaszel i odporność.
Zachęcam do zrobienia syropku napewno choć odrobinę wspomoże nasz organizm w  walce z wirusami.




  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku - polskiego
  • ok.3 cm świeżego imbiru
  • 2 cytryny
  • ok. 10 goździków
  • cynamon
  • kordamon około łyżeczki
  • cukier lub miód
Duży słoik 500ml sparzyć wrzątkiem.
Cebulę, czosnek, imbir i cytrynę pokroić w plastry.
Do słoika układamy warstwami :

  • cebula 
  •  czosnek
  •  imbir 
  • cytryna 
  • 2 goździki 
  • szczypta cynamonu
  • cukier lub miód
  • cebula
  • czosnek
  • imbir
  • cukier lub miód......i tak układam warstwami do wyczerpania składników i posypuję kordamonem.

Składniki można dowolnie komponować i zamiast kordamonu czy cynamonu dodać anyż, tymianek lub rozmaryn. Przyprawy te wzmacniają działanie antybakteryjne syropu.


Trzymamy w temperaturze pokojowej 48 h, nie zakręcamy słoika aby się winko nie zrobiło z syropu. Po upływie tego czasu odcedzić przez gazę lub gęste sitko.
Powstały syrop przechowujemy w lodówce.

Pić 3- 4 razy dziennie po łyżce stołowej najlepiej po posiłku.

Kurację stoswać przez 7 do 14 dni, przerwa 14 dni i znów powtórzyć.



Życzę zdrowia.








Komentarze

Popularne posty