SYROP Z CEBULĄ
Syrop z cebulą, niezawodny i prosty w wykonaniu i chyba każdemu znany.
To stary babciny sposób wspomagającynasz organizm przy infekcjach , na kaszel i odporność.
Zachęcam do zrobienia syropku napewno choć odrobinę wspomoże nasz organizm w walce z wirusami.
- 3 średniej wielkości cebule
- 3 ząbki czosnku - polskiego
- ok.3 cm świeżego imbiru
- 2 cytryny
- ok. 10 goździków
- cynamon
- kordamon około łyżeczki
- cukier lub miód
Cebulę, czosnek, imbir i cytrynę pokroić w plastry.
Do słoika układamy warstwami :
- cebula
- czosnek
- imbir
- cytryna
- 2 goździki
- szczypta cynamonu
- cukier lub miód
- cebula
- czosnek
- imbir
- cukier lub miód......i tak układam warstwami do wyczerpania składników i posypuję kordamonem.
Składniki można dowolnie komponować i zamiast kordamonu czy cynamonu dodać anyż, tymianek lub rozmaryn. Przyprawy te wzmacniają działanie antybakteryjne syropu.
Trzymamy w temperaturze pokojowej 48 h, nie zakręcamy słoika aby się winko nie zrobiło z syropu. Po upływie tego czasu odcedzić przez gazę lub gęste sitko.
Powstały syrop przechowujemy w lodówce.
Pić 3- 4 razy dziennie po łyżce stołowej najlepiej po posiłku.
Kurację stoswać przez 7 do 14 dni, przerwa 14 dni i znów powtórzyć.
Życzę zdrowia.
Komentarze
Prześlij komentarz