Bluszczyk Kurdybanek- porządki w ogrodzie i Jan III Sobieski





Co wspólnego ma bluszczyk z moim ogrodem królem Janem III Sobieskim?

Jeszcze rok temu uznawałam go za uporczywy chwast ...miałam z nim
 zawsze duużo pracy w ogrodzie. Rozrasta się prawie wszędzie...jest poprostu wszędobylski...dobrze MU w moim ogrodzie.
Gdy zidentyfikowałam tę uporczywą roślinkę, byłam zaskoczona jak wielką posiada moc...i już nie walczę z kurdybankiem...zbieram...suszę ...delektuję się korzennym zapachem. Nie tylko mnie zainteresował Kurdybanek....

Ponoć Jan III Sobieski  gdy wracał z polowania napotkał wieśniaczkę która niosła bukiet z kurdybanka. Kobieta szła na ratunek choremu synowi. Król zsiadł z konia i poprosił o tę roslinkę by zasadzić ją w ogrodzie. Ziele szybko rozrosło się po ogrodzie.A gdy nadszedł czas na odsiecz wiedeńską w 1683r...wojsko było wyposażone w niezwykłe lekarstwo -wzmacniające system odpornościowy.
Dzięki temu jego żołnierze byli zdrowi i dzielnie walczyli z turecką armią.
zbiory kurdybanka

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE KURDYBANKA

Glechoma hederacea - bluszczyk kurdybanek - pochodzi z tej samej rodziny co majeranek,tymianek czy macierzanka. W Polsce roslina bardzo pospolita uważana za chwast, kwitnie od kwietnia i przez całe lato ale nabardziej  wartościowe roślinki są gdzy zbieramy w kwietniu-maju.
Zawiera olejki eteryczne, żywice, sole mineralne, saponiny,kwasy triterpenowe, witaminy, enzymy.

  • reguluje przemianę materi i oczyszcza z toksyn
  • działa moczopędnie i rozkurczowo
  • pomocny przy przeziębieniach
  • wspomaga oczyszczanie i odtruwanie wątroby (zawiera składniki chroniące miąższ wątroby przed toksynami
  • pozytywnie wpływa na skórę i gojenie się ran

Delikatna, urokliwa roślinka z fioletowymi kwiatuszkami o lekko korzennym smaku to  również  doskonała przyprawa w kuchni.
Dawniej ze świeżego ziela sporządzano zupy zielne tj. szczawiowa teraz, u zwierząt gospodarskich stymuluje wzrost i trawienie.
 Ja wykorzystałam świeże ziele do pasty twarogowej, z dodatkiem oleju lnianego, jogurtu naturalnego i czosnku.
pasta twarogowa z kurdybankiem

 Świeże zioła i suszone zioła fajnie komponują się w rosole i pomidorówce(dodajemy pod koniec gotowania) Urozmaici smak twarogu, jajecznicy czy zwykłej kanapki.
Najbardziej popularny w formie naparów, odwarów czy nalewki.

         NAPAR

1 łyżeczkę ziela zalać wrzątkiem i parzyć pod przykryciem do 15 min.
Popijać w celach leczniczych dwa razy dziennie. Doskonale smakuje z syropem malinowym i miodem.
Mocniejszy napar stosuje się przy okładach na wypryski skórne , siniaki


Rosnący w miejscach nasłonecznionych zawiera więcej aromatu i dobroczynnych związków....listki mają kolor lekko bordowy.

Ziele należy suszyć w temperaturze nie przekraczającej 40 ! Najlepiej w ciemnym przewiewnym miejscu i przechowywać w szczelnych- ciemnych słojach



CIEKAWOSTKI KURDYBANKOWE

Św. Hildegarda z Bingen często wspomina w swoich zapiskach o mocy kurdybanka "...człowiek który jest osłabiony, i któremu rozum zanika, powinien obmyć się ogrzaną wodą i ugotować kurdybanek w musie albo w zupie, i niech spożywa z mięsem, bądź ciastkami (podpłomyki), a on mu pomoże."

George Catlin twórca wspaniałych obrazów olejnych i szkiców pił regularnie swją mocną herbatkę zwaną "GILL- HERBATE" aby zapobiec zatruciu ołowiem. Gill jest nazwą angielską tej rośliny. A więc malarze, mechanicy drukarze i inni narażeni na kontakt z ołowiem...pijcie na zdrówko kurdybanek!!!




Zachęcam zaprzyjaźnić się z Kurdybankem...wypróbować w kuchni...delektować się zapachem


















Gdzie szukałam informacji:
www.potrawyregionalne.pl
www.rozanski.li
www.wikipedia.org

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty