fafernuchy - "cudaczne podgryzajki"
![]() |
Fafernuchy |
Proste...naturalne ...tak jak lubię...a podstawowe składniki to marchew i mąka. Urzekły mnie swoim ciekawym smakiem słodko- pikantne z nutką korzenną.
A skąd się wzięły fafernuchy?
Wypiekano je dawniej na Kurpiach i Mazowszu na Święto Trzech Króli.
Ich nazwa pochodzi z niemieckiego słowa Pfefferkuchen co wskazuje, że przepis trafił do Polski z europy zachodniej.
Są to ciastka podobne do pierniczków.
Wzorowałam się oryginalnym przepisem wg koła gospodyń z Golanki:
2 kg mąki pszennej, 2 kg marchwi startej na drobnej tarce, szkl. cukru,2 op.proszku do pieczenia i pieprz.
Pierwszy raz robiłam wg.tego przepisu tylko zmniejszyłam o połowę ilość składników - wyszły przepyszne. Kolejny raz już trochę urozmaiciłam przepis w dodatek miodu, cynamonu i mąkę pszenną zastąpiłam żytnią lub pszenną pełnoziarnistą.
FAFERNUCHY
- 1 kg maki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej
- 1 kg marchwi startej na tarce o drobnych oczkach
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ostudzoną marchew wymieszać z resztą składników. Zagnieść ciasto, w miarę potrzeby dodawać mąkę.
![]() |
Formować wałeczki ... odcinać ciasteczka nożem jak.... kopytka.
Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciasteczka 30 minut.
![]() |
Fafernuchy - znikają z talerza w szybko |
Doskonała przekąska którą zachwycisz swoich gości...
Dziękuję za komentarz i Twoja obecność...
https://to.com.pl
http://potrawyregionalne.pl
próbowałem, ciekawy smak , ja lubię pikantne , zapomniany przepis , a dzieci szprycuję czipsami, zamiast polecać zdrowe
OdpowiedzUsuńSą pyszne ale mają wadę - szybko znikają z talerza!!!!
OdpowiedzUsuń