lutego 10, 2019

fafernuchy - "cudaczne podgryzajki"

Fafernuchy

Proste...naturalne ...tak jak lubię...a podstawowe składniki to marchew i mąka. Urzekły mnie swoim ciekawym smakiem słodko- pikantne z nutką korzenną.

A skąd się wzięły fafernuchy?
 Wypiekano je dawniej na Kurpiach i Mazowszu na Święto Trzech Króli.
Ich nazwa pochodzi z niemieckiego słowa Pfefferkuchen co wskazuje, że przepis trafił do Polski z europy zachodniej.
Są to ciastka podobne do pierniczków.
Wzorowałam się oryginalnym przepisem wg koła gospodyń z Golanki:
2 kg mąki pszennej, 2 kg marchwi startej na drobnej tarce, szkl. cukru,2 op.proszku do pieczenia i pieprz.
Pierwszy raz robiłam wg.tego przepisu tylko zmniejszyłam o połowę ilość składników - wyszły przepyszne.  Kolejny raz już trochę urozmaiciłam przepis w dodatek miodu, cynamonu i mąkę pszenną zastąpiłam żytnią lub pszenną pełnoziarnistą.

FAFERNUCHY


  • 1 kg maki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 1 kg marchwi startej na tarce o drobnych oczkach
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marchew soczysta(więcej soku z marchwi) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać cukier. Podgrzewać w garnku około 2 minut marchew puści sok.
Ostudzoną marchew wymieszać z resztą składników. Zagnieść ciasto, w miarę potrzeby dodawać mąkę.


Formować wałeczki ... odcinać ciasteczka nożem jak.... kopytka.

Wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciasteczka 30 minut.
Fafernuchy - znikają z talerza w szybko


Doskonała przekąska którą zachwycisz swoich gości...
Dziękuję za komentarz i Twoja obecność...






https://to.com.pl
http://potrawyregionalne.pl



2 komentarze:

  1. próbowałem, ciekawy smak , ja lubię pikantne , zapomniany przepis , a dzieci szprycuję czipsami, zamiast polecać zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne ale mają wadę - szybko znikają z talerza!!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 CUDEM JEST ŚWIAT , Blogger