Ocet jabłkowy wyjątkowy


Wzmacnia nasze zdrowie, pomaga w różnych dolegliwościach, niezastąpiony w kuchni, naturalny kosmetyk -OCET JABŁKOWY prezent od Matki Natury.

Zauważyłam,że ostatnio stał się bardzo modny szczególnie przy kuracjach odchudzających polecany przez wiele znanych modelek i dietetyków, czasopisma ekologiczne.
 Można go kupić w każdym sklepie ale czy tak samo smakuje jak ten zrobiony w domu?

Okazuje się,ze ocet jabłkowy nie jest odkryciem naszych czasów, stosowano go w medycynie ludowej już od setek lat.

     Hipokrates zalecał swoim pacjentom używanie octu jabłkowego na wiele dolegliwości ból gardła,katar.
    Królowa Kleopatra zażywała kąpiele nie tylko w mleku ale również w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, a prosty lud egipski pijał napój warzony z czerwonej odmiany jęczmienia zakwaszony właśnie tym octem 'hegra".
   Legioniści Rzymscy gasili pragnienie mieszanką wody z octem jabłkowym"posca"-działał jako napój energetyczny dla poprawy tężyzny fizycznej( Jezusowi Chrystusowi dano gąbkę nasączoną właśnie takim octem, by ugasić pragnienie i zmniejszyć cierpienie).
   Ocet królował na średniowiecznych dworach, wiadomo było,że w tych czasach jadano tłuste i obfite posiłki więc był pomocny w trawieniu oraz przykrym dolegliwościom gastrycznym.
   Hildegarda z Bingen czerpała często z niesamowitych właściwości octu jabłkowego w swoich naturalnych metodach leczenia.

Właściwosci

Niezwykłe właściwości octu jabłkowego zawdzięczają procesowi powolnej fermentacji.
Zawiera wiele minerałów , witamin z, potas, sód, magnez, fluor, chlor, żelazo wit. z grupy B,C,E, beta karoten, to doskonały przeciwutleniacz.

Można go stosować:

  • na zakwaszony organizm
  • pomaga w walce z candidą
  • pomocny przy odchudzaniu (ale bez ruchu ani rusz😊😊😊💜😊)
  • obniża ciśnienie krwi
  • w kosmetyce
  • wielu osobom pomaga na uporczywe skurcze łydek, czy drgającą powiekę
  • polecane jest picie na czczo (1 łyżka do herbaty octu wymieszana w szklanką wody)- oczyszczanie organizmu z toksyn
Ocet jabłkowy  ma masę zastosowań,podobno można się wspomagać nim podczas kuracji odchudzających- ale nie próbowałam, zdecydowanie wolę zajęcia fitness a ocet  króluje w mojej kuchni jako dodatek do sałatek, zakwaszania zup itp...

Jak najbardziej polecam zrobić samemu taki ocet to nic trudnego, wystarczą jabłka takie eko, rosnące dziko....duży słoik...woda i trochę cukru...oraz odrobina cierpliwości....i ocet robi się sam.

Przepis na ocet jabłkowy:


  • około 2 kg jabłek
  • 1,5 l wody 
  • 4 łyżki cukru
  • duży słoik
Jabłka myjemy, usuwamy pestki i ogonki, kroimy na dowolne kawałki np.ćwiartki, kostka.
Wrzucamy jabłka do do dużego słoja( wcześniej wyparzonego).
Wodę z cukrem przegotowujemy, studzimy do temperatury pokojowej i zalewamy jabłka.
Naczynie szczelnie przykrywamy(aby nie dostały się muszki)ja zakrywam kawałkiem płótna i zabezpieczam gumką recepturką.
I zostawiamy w spokoju na miesiąc w ciepłym miejscu...w kuchni pod stołem, czy gdzieś w kącie pokoju jak najdalej od światła słonecznego.
Pamiętajmy aby raz dziennie mieszać drewnianą (wyparzoną!)łyżką.

Trzy tygodnie fermentacji



A gdy piana przestanie się pojawiać to znak, że proces fermentacji się zakończył. Trwa to do dwóch do czterech tygodni, zależy od tego ile cukru maja w sobie jabłka i oczywiście od temperatury otoczenia.

Przecedzamy przez gazę - może być do drugiego słoja,słoików mniejszych lub butelek, przykrywamy ponownie gazą i odstawiamy w spokojne miejsce (do szafki)aby ocet nam się klarował(około 2 tygodnie)- będziemy widzieć osad na dnie naczynia.
I teraz można drugi raz przecedzić już do docelowych butelek w których ocet będzie przechowywany.
Ja przecedzam tylko raz od razu do butelek.


Pamiętaj ! aby używać czystych wyparzonych naczyń szklanych i drewnianych łyżek.Ważne aby jabłka były niepryskane chemią.











Komentarze

  1. Bardzo ciekawy blog. Będę odsiedział.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuję... Zapraszam....

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam bardzo prawdziwy i naturalny blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i zapraszam na kolejną dawkę ciekawostek ..nie tylko zielarskich

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki ocet to jest źródło zdrowia. Dzisiaj postawiłem dwa słoiki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo zdrowie... i sam się robi..
      Pozdrawiam Anna

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty