Ocet jabłkowy wyjątkowy
Wzmacnia nasze zdrowie, pomaga w różnych dolegliwościach, niezastąpiony w kuchni, naturalny kosmetyk -OCET JABŁKOWY prezent od Matki Natury.
Zauważyłam,że ostatnio stał się bardzo modny szczególnie przy kuracjach odchudzających polecany przez wiele znanych modelek i dietetyków, czasopisma ekologiczne.
Można go kupić w każdym sklepie ale czy tak samo smakuje jak ten zrobiony w domu?
Okazuje się,ze ocet jabłkowy nie jest odkryciem naszych czasów, stosowano go w medycynie ludowej już od setek lat.
Hipokrates zalecał swoim pacjentom używanie octu jabłkowego na wiele dolegliwości ból gardła,katar.
Królowa Kleopatra zażywała kąpiele nie tylko w mleku ale również w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego, a prosty lud egipski pijał napój warzony z czerwonej odmiany jęczmienia zakwaszony właśnie tym octem 'hegra".
Legioniści Rzymscy gasili pragnienie mieszanką wody z octem jabłkowym"posca"-działał jako napój energetyczny dla poprawy tężyzny fizycznej( Jezusowi Chrystusowi dano gąbkę nasączoną właśnie takim octem, by ugasić pragnienie i zmniejszyć cierpienie).
Ocet królował na średniowiecznych dworach, wiadomo było,że w tych czasach jadano tłuste i obfite posiłki więc był pomocny w trawieniu oraz przykrym dolegliwościom gastrycznym.
Hildegarda z Bingen czerpała często z niesamowitych właściwości octu jabłkowego w swoich naturalnych metodach leczenia.
Właściwosci
Niezwykłe właściwości octu jabłkowego zawdzięczają procesowi powolnej fermentacji.
Zawiera wiele minerałów , witamin z, potas, sód, magnez, fluor, chlor, żelazo wit. z grupy B,C,E, beta karoten, to doskonały przeciwutleniacz.
Można go stosować:
- na zakwaszony organizm
- pomaga w walce z candidą
- pomocny przy odchudzaniu (ale bez ruchu ani rusz😊😊😊💜😊)
- obniża ciśnienie krwi
- w kosmetyce
- wielu osobom pomaga na uporczywe skurcze łydek, czy drgającą powiekę
- polecane jest picie na czczo (1 łyżka do herbaty octu wymieszana w szklanką wody)- oczyszczanie organizmu z toksyn
Ocet jabłkowy ma masę zastosowań,podobno można się wspomagać nim podczas kuracji odchudzających- ale nie próbowałam, zdecydowanie wolę zajęcia fitness a ocet króluje w mojej kuchni jako dodatek do sałatek, zakwaszania zup itp...
Jak najbardziej polecam zrobić samemu taki ocet to nic trudnego, wystarczą jabłka takie eko, rosnące dziko....duży słoik...woda i trochę cukru...oraz odrobina cierpliwości....i ocet robi się sam.
Przepis na ocet jabłkowy:
Jak najbardziej polecam zrobić samemu taki ocet to nic trudnego, wystarczą jabłka takie eko, rosnące dziko....duży słoik...woda i trochę cukru...oraz odrobina cierpliwości....i ocet robi się sam.
Przepis na ocet jabłkowy:
- około 2 kg jabłek
- 1,5 l wody
- 4 łyżki cukru
- duży słoik
Jabłka myjemy, usuwamy pestki i ogonki, kroimy na dowolne kawałki np.ćwiartki, kostka.
Wrzucamy jabłka do do dużego słoja( wcześniej wyparzonego).
Wodę z cukrem przegotowujemy, studzimy do temperatury pokojowej i zalewamy jabłka.
Naczynie szczelnie przykrywamy(aby nie dostały się muszki)ja zakrywam kawałkiem płótna i zabezpieczam gumką recepturką.
I zostawiamy w spokoju na miesiąc w ciepłym miejscu...w kuchni pod stołem, czy gdzieś w kącie pokoju jak najdalej od światła słonecznego.
Pamiętajmy aby raz dziennie mieszać drewnianą (wyparzoną!)łyżką.
A gdy piana przestanie się pojawiać to znak, że proces fermentacji się zakończył. Trwa to do dwóch do czterech tygodni, zależy od tego ile cukru maja w sobie jabłka i oczywiście od temperatury otoczenia.
Przecedzamy przez gazę - może być do drugiego słoja,słoików mniejszych lub butelek, przykrywamy ponownie gazą i odstawiamy w spokojne miejsce (do szafki)aby ocet nam się klarował(około 2 tygodnie)- będziemy widzieć osad na dnie naczynia.
I teraz można drugi raz przecedzić już do docelowych butelek w których ocet będzie przechowywany.
Ja przecedzam tylko raz od razu do butelek.
Pamiętaj ! aby używać czystych wyparzonych naczyń szklanych i drewnianych łyżek.Ważne aby jabłka były niepryskane chemią.
Wrzucamy jabłka do do dużego słoja( wcześniej wyparzonego).
Wodę z cukrem przegotowujemy, studzimy do temperatury pokojowej i zalewamy jabłka.
Naczynie szczelnie przykrywamy(aby nie dostały się muszki)ja zakrywam kawałkiem płótna i zabezpieczam gumką recepturką.
I zostawiamy w spokoju na miesiąc w ciepłym miejscu...w kuchni pod stołem, czy gdzieś w kącie pokoju jak najdalej od światła słonecznego.
Pamiętajmy aby raz dziennie mieszać drewnianą (wyparzoną!)łyżką.
![]() |
Trzy tygodnie fermentacji |
A gdy piana przestanie się pojawiać to znak, że proces fermentacji się zakończył. Trwa to do dwóch do czterech tygodni, zależy od tego ile cukru maja w sobie jabłka i oczywiście od temperatury otoczenia.
Przecedzamy przez gazę - może być do drugiego słoja,słoików mniejszych lub butelek, przykrywamy ponownie gazą i odstawiamy w spokojne miejsce (do szafki)aby ocet nam się klarował(około 2 tygodnie)- będziemy widzieć osad na dnie naczynia.
I teraz można drugi raz przecedzić już do docelowych butelek w których ocet będzie przechowywany.
Ja przecedzam tylko raz od razu do butelek.
Pamiętaj ! aby używać czystych wyparzonych naczyń szklanych i drewnianych łyżek.Ważne aby jabłka były niepryskane chemią.
Bardzo ciekawy blog. Będę odsiedział.
OdpowiedzUsuńDziekuję... Zapraszam....
OdpowiedzUsuń👍
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo prawdziwy i naturalny blog ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam na kolejną dawkę ciekawostek ..nie tylko zielarskich
OdpowiedzUsuńTaki ocet to jest źródło zdrowia. Dzisiaj postawiłem dwa słoiki.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie... i sam się robi..
UsuńPozdrawiam Anna