SYROP DYNIOWY- DYNIA W NIEZWYKŁEJ ODSŁONIE



Syrop dyniowy to mój hit!!! tej jesieni.
W tym roku dynie u mnie dały popis rosły jak szalone....przetwarzałam je na różne sposoby...

Została taka mała, niepozorna......i doczekała się dnia aby być wyjątkową....dynią....

Pomocny mi był oczywiście internet kopalnia wiedzy, wiele przepisów, inspiracji ... ruszyłam więc do kuchni zadowolona, że stworzę coś niepowtarzalnego.  Zapraszam😄

mała- niepozorna dynia hokkaido

KAWA DYNIOWA - PUPKIN SPICE LATTE

Trzeba przygotować Puree z Dyni:
Dynię pokroić w plastry(użyłam dyni Hokkaido), kawałki oby były mniej więcej równej wielkości wtedy równomiernie się upieką i wydrążyć środek z pestkami. Pestki warto rozłożyć na papierze do wysuszenia i potem je spałaszować lub przechować na rozsadę na kolejny sezon dyniowy.
Kawałki dyni rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 30 min.(do miękkości).





Ostudzić,wyjąc łyżką miąższ ze skóry i zmiksować na gładką masę blenderem. Pierwsza część już za nami, takie puree można zamrozić i w dowolnym momencie wykorzystać do fajnego deseru i nie tylko...
mus dyniowy


Syrop(wzorowałam się przepisem z Kwestii Smaku):




  • szklanka Puree z Dyni
  • 1/3 szklanki mleka skondensowanego słodkiego
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu mielonego
  • łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  •  łyżeczka mielonego imbiru

Do niewielkiego rondla wlać wodę i dodać wszystkie przyprawy (cynamon,imbir, ziele angielskie), zagotować i na małym ogniu podgrzewać około 5 min.Odstawić na 15 minut.
Przecedzić przez sito, dodać mleko skondensowane i puree dyniowe i wymieszać lub zmiksować.
I syrop gotowy!!! Przechowywać w lodówce.
A jak już jest syrop dyniowy zrobiony to proponuję...cudownie pachnącą..rozgrzewającą...Kawę Dyniową (Pupkin spice latte)-

Na 2 kawy:



  • 2 kawy expresso
  • 250ml mleka
  • 4 łyżki syropu dyniowego
  • bita śmietana
Zaparzyć kawę,spienić mleko. Kawę rozlać do kubków i wymieszać z syropem - polać gorącym spienionym mlekiem, udekorować bitą śmietaną i posypać przyprawami.



Kawa dyniowa zaskakuje w smaku, doda Ci energii w chłodne dni.....TAK SMAKUJE JESIEŃ.




Komentarze

  1. O matulu! Nigdy nie pomyślałam o takim wykorzystaniu dyni, a dynie uwielbiam :) do wypróbowania za rok koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję , kawa z dynią pychotka....

    OdpowiedzUsuń
  3. tyle ich mam na działce,i za płotem a ile pomysłów

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty