lipca 02, 2018

WIERZBÓWKA KIPRZYCA



Nieopodal mojej działki na wsi rozciągają się łany pięknych kwiatów kwitnących na jaskrawo różowy kolor.
To "Wierzbówka Kiprzyca"- kolejny chwast- ziele który odkrywam.

Posiada ogromny potencjał i można przygotować z niej samodzielnie zdrową herbatkę zwaną Iwan Czaj. 
Ten napój z Wierzbówki jest bardzo popularny w Rosji gdzie jest symbolem zdrowia, miłości i płodności.





















WIERZBÓWKA KIPRZYCA to wieloletnia roślina (Chamenerium angustifolium L.), zaliczana do ziół. Dorasta nawet do 2 metrów, charakteryzuje się wąskimi, długimi  zielonymi liśćmi, a na górze fioletowe kwiatki z długimi pręcikami.
Porasta obrzeża lasów, w miejscach z suchą piaszczystą ziemią, w pobliżu nasypów kolejowych. Jej kwitnienie trwa od końca czerwca do końca września. Lipiec to najlepszy miesiąc do zbiorów - gdzy kwiatostany są w pełni rozwinięte.
W sierpniu pojawiają się pierwsze nasiona rośliny które wyglądają jak fasolki a w środku jest puch(można go zebrać i rozsiać na swoim terenie).



Właściwości lecznicze wierzbówki, znajdują się głównie w liściach ziela, a proces fermentacji wydobywa z rośliny to co najcenniejsze...

JAKIE SKŁADNIKI ZAWIERA W SOBIE HERBATA IVAN ?

Witamina C, A,B: garbniki, flawonoidy, śluz, alkaloidy, chlorofil, pektyna, pierwiastki śladowe:żelazo, miedź, mangan, nikiel, tytan.

Bardzo ciekawe są właściwości przypisywane naparowi z Iwan Czaj. 

Działa jako łagodny środek uspokajający, szczególnie polecany dla dzieci ze zwiększoną drażliwością jak i dorosłych.Gdy wypijemy ją przed snem,spowolni puls, obniży temperaturę ciała i obniży ciśnienie.
A rano działa wręcz przeciwnie, może zastąpić poranną filiżnkę kawy.

Już w starożytności herbata była używana przy problemach z przewodem pokarmowym. To dzięki śluzowi i garbnikom ma korzystny wpływ na choroby żołądka i jelita grubego.

Pozytywny wpływ przy problemach z niedokrwistością.

Dzięki dużej zawartości wit.C sprzyja  przy wzmacnianiu odporności, optymalizuje metabolizm i poprawia apetyt.

Pomocny przy zatruciu pokarmowym i alkocholowym, wyczerpaniu.

Ivan czaj zwany jest również jako męskie ziele - zalecane mężczyznom przy zapaleniu gruczołu krokowego i poprawy potencji.
"Wyciągi z ziela wierzbówki i wierzbownicy działają przeciwbakteryjnie (oenothein niszczy Propionibacterium acnes), antyandrogennie, przeciwzapalnie, odtruwająco (wzmaga procesy detoksykacji), pobudzajaco na regenerację tkanki nabłonkowej, rozkurczowo, przeciwalergicznie, wprzeciwwysiękowo, uspokajająco, przeciwbólowo. Hamuje przerost gruczołu krokowego. Zapobiega nowotworom wymiatając wolne rodniki i usuwając nadtlenki oraz zapobiegając ich powstawaniu. Aktywuje limfocyty NK i ADCC (Natural Killer cell cytotoxicity). Hamuje enzym 5-alfa reduktazę i aromatazę (5-AR), przekształcający testosteron w dehydrotestosteron DHT (epilobium to inhibitor 5-AR). Prawdopodbnie też blokuje receptory dla DHT w gruczole krokowym i w skórze, zapobiegając nipożądanemu oddziaływaniu tego hormonu na chory gruczoł krokowy (epilobium zapobiega kumulacji DHT w gruczole krokowym).
źródło http://luskiewnik.strefa.pl/farmokologia/epilobium.html
Stara Rosyjska prawda mówi "IVAN- HERBATA" nie tylko pomaga oczyścić ciało,  oczyszcza umysł i wzmacnia ducha ".


NIEZWYKŁA LEGENDA





















Dawno, dawno temu żył w małej wsi pod  
Petersburgiem pewien młodzieniec o imieniu Iwan.
 Fascynowały go rośliny i ich zdrowotne właściwości i tę wiedzę pogłębiał by pomagać ludziom.
 Często  spotykano go chodzącego po lesie w purpurowej koszuli i mówiono "to Iwan,Iwan Czaj ten od herbaty!"
Pewnego razu chłopak zniknął, nikt nie wiedział co się z nim stało.Mieszkańcy wsi niepokoili się o młodzieńca, szukali go , nawoływali... A  tymczasem na skraju lasu zaczęły wyrastać kwiaty w kolorze koszuli Iwana.
Mieszkańcy wsi postanowili przygotować napar z tej rośliny i okazało się,że powstał smaczny i orzeźwiający napój.Wkrótce ten napój stał się popularny w całej Rosji.


Kupcy nazwali ją ROSYJSKIM ZŁOTEM,a w Wielkiej Brytanii ta niesamowita herbata wyparła czarną-uprawianą w Cejlonie.
Ale w XIX wieku wzrasta liczba jej przeciwników, dlaczego? 
Jej popularność zaczęła podwazać siłę finansową największej kampanii herbacianej w Indiach Wschodnich, która sprzedawała herbatę indyjską !!! W 1917 roku, zakupy herbaty w Rosji całkowicie ustały.



Dziś powraca...a co mnie  najbardziej  cieszy...można ją zrobić samemu.
 Portale, fora rosyjskie są dla mnie ogromną kopalnią wiedzy...bez problemu można poznać tajniki produkcji,nic w tym dziwnego to prawdziwie Rosyjska herbata- narodowy napój.



Jak sporządzić  tę wyjątkową herbatkę.


-najpierw trzeba zlokalizować miejsce gdzie rośnie i nazrywać ogromny bukiet(tak radzę bo z mego bukieciku powstało niewiele herbatki)

- oderwać liście od łodygi, oddzielić kwiaty i osobno je wysuszyć w zacienionym miejscu
- liście rozłożyć na papierze aby dać szansę owadom na ucieczkę a przy okazji lekko przywiędły
-liście zrolować w dłoni na kształt cygara lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o dużych oczkach(ja zmieliłam maszynką)
-przekładamy do słoika szklanego i przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, zaczyna się teraz proces fermentacji ok 12h
-po ty czasie liście zmienią kolor na lekko brązowy(w czasie fermentacji zawarte w roślinie substancje przekształcają się w łatwo przyswajalne)
-przekładamy na blachę do pieczenia z piekarnika wysłaną papierem do pieczenia i suszymy w temperaturze nie przekraczającej 100 st. przez 2 godz.(ja ustawiałam na 60 st.), piekarnik powinien być lekko uchylony
A tymczasem po domu unosi się niesamowity zapach.
-wyjmujemy z piekarnika wsypujemy do pojemnika najlepiej szklanego i dodajemy wysuszone kwiaty.



ivan czaj z kwiatami (zdj. cudemjestswiat)



















Herbatkę zalać gorącą woda 1 łyżeczka na szklanę wody, parzyć pod przykryciem 10-15 min.
Wspaniale smakuje z miodem i cytryną.
Na pewno wkrótce wybiorę się ponownie na zbiory tym razem większe bo naprawdę warto.

Dodam jeszcze, że Iwan Czaj nie zawiera kofeiny, kwasu szczawiowego i moczowego- głównych sprawców chorób metabolicznych.Od niego się nie uzależnia, jak od zwykłej herbaty lub kawy.



Moje pierwsza herbatka z Wierzbówki Kiprzycy udała się znakomicie, trochę pracy jest - ale naprawdoę warto. Zachęcam...W przyszłym roku napewno się podzielę nowymi doświadczeniami z IVAN CZAJ.

Zapraszam !!!





Informacje zaczerpnięte z:
www.logoslovo.ru/forum/
www.rozanski.ch
www.wikipedia.pl
zdj. pixybay i własne

3 komentarze:

  1. U nas na wsi wsie pili takie napitki, samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję...ja od niedawna poznałam ten "napitek"...bardzo mi smakuje i polecam.

    Pozdrawiam cieplutko Anna

    OdpowiedzUsuń
  3. takie tradycyjne , my Słowianie, najlepsza herbata , najlepsze napitki i chleb,czekam na przepis na chleb

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 CUDEM JEST ŚWIAT , Blogger